FAIG i APS
QUÈ ÉS FAIG?
El Projecte pedagògic ‘FAIG’ és la concreció del programa d’innovació pedagògica DESTÍ (Desenvolupament i Estimulació de les Intel·ligències) per a l’etapa d’ESO, continuant la seqüència iniciada a l’educació infantil i a l’educació primària. A cada curs, l’alumnat treballa amb dos projectes d’investigació en petits grups durant els quals es repassen totes les àrees relacionades des de les diverses fases en què s’estructura el projecte. A 4t d’ESO, el programa s’orienta cap a l’aprenentatge-servei (ApS), de forma que el projecte faci alhora un servei cara enfora i contribueixi a millorar la societat.
ELS SEUS OBJECTIUS
Dins del Projecte FAIG parlarem dels objectius com a eixos vertebradors. Aquests eixos es divideixen entre els objectius marcats per les Competències Bàsiques estipulats per la LOE, i els propis objectius del Projecte, sempre emmarcats dins el caràcter propi dels nostres centres.
Així doncs, el Projecte FAIG ha d’ajudar a l’alumne a ser:
- INNOVADOR
- CRÍTIC
- CREATIU
- EMPRENEDOR
- FLEXIBLE
- COMUNICADOR
ELS DIFERENTS 'PICs'
Un PIC presenta una estructura operativa estàndard en què sempre es poden distingir dos grans eixos o moments: INPUT – OUTPUT. Cal dir que aquests dos moments es corresponen als dos grans processos generals que desenvolupem en termes de capacitats: CONÈIXER – PENSAR. Hem de destacar que educadors i alumnes interactuen permanentment al llarg del projecte, prenent un protagonisme alternatiu depenent de cada una de les dues fases operatives. En l’INPUT els protagonistes principals són els educadors que participen al projecte. A l’OUTPUT, són els alumnes qui protagonitzen el projecte, on els educadors fan de mediadors.
Fase INPUT
L’objectiu d’aquesta fase és aportar el coneixement previ sobre un fenomen (situació) que pugui ajudar els alumnes a configurar allò que podríem denominar un escenari inicial a partir del qual hauran de treballar. En termes curriculars l’ INPUT integra els diferents continguts curriculars conceptuals o procedimentals que cada àrea ha decidit tractar en el projecte. Aquests continguts curriculars són els que conformen la informació general que els alumnes hauran de convertir en coneixement de partida per al desenvolupament del seu projecte. En definitiva, aquesta fase INPUT, permet els alumnes conèixer com a requisit indispensable avanç de pensar.
Fase OUTPUT
És l’ànima dels projectes FAIG i la fase en què el protagonisme recau en els alumnes que expliciten i desenvolupen un problema fins a aportar-hi les solucions pertinents, tenint en compte que sempre hi ha l’ajuda dels educadors que actuen de mediadors. Tot això, dins d’un marc caracteritzat per l’autonomia que exigeix la Intel·ligència Estratègica, però mantenint un entorn de cooperació constant. El desenvolupament de la fase OUTPUT és el d’un procés d’investigació plantejat en termes de resolució de problema. Per a tal fi, els nostres alumnes utilitzaran una metodologia específica i coneguda: IDEAL. La metodologia IDEAL de resolució de problemes és la que els nostres alumnes hauran interioritzat dins el context del Programa CREA i de manera més concreta, al llarg de tot el Tercer Cicle d’ Educació Primària, amb la finalitat de poder desenvolupar processos de domini progressiu en el marc de FAIG.
QUÈ ÉS ApS?
L'aprenentatge-servei és una proposta educativa que combina processos d'aprenentatge i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el qual els participants es formen tot treballant sobre necessitats reals de l'entorn amb l'objectiu de millorar-lo.
L'aprenentatge-servei és, doncs, un projecte educatiu amb utilitat social.
La relació circular que s'estableix entre l'aprenentatge i el servei genera una nova realitat que intensifica els efectes de cada un per separat. L'aprenentatge millora el servei a la comunitat, perquè aquest guanya en qualitat, i el servei dóna sentit a l'aprenentatge, perquè allò que s'aprèn es pot transferir a la realitat en forma d'acció.
CARACTERÍSTIQUES
- Un mètode per a l'educació formal i no formal, per a totes les edats i que ha de comptar amb un espai temporal precís.
- Un servei per aprendre i col·laborar en el marc de la reciprocitat.
- Un procés d'adquisició de coneixements i competències per a la vida.
- Un mètode de pedagogia activa i reflexiva.
- Una xarxa de "partenaires" i instàncies de connexió i suport.
- Activitats amb impacte formatiu i transformador.
ÀMBITS D'APRENENTATGE I SERVEI
Acompanyament a l'escolarització.
Projectes de suport i acompanyament a l'escolarització i la formació. Coneixement de l'entorn i reforç escolar, classes de català per a nouvinguts, motivació per a l'estudi, classes d'adults...
Ajuda pròxima a altres persones.
Projectes d'ajuda directa a persones que poden necessitar-la: col·lectius en risc d'exclusió, persones immigrades, persones amb discapacitats físiques o psíquiques...
Intercanvi generacional.
Projectes que pretenen apropar col·lectius de diferents edats amb l'objectiu de facilitar el coneixement mutu i l'intercanvi de coneixements, sabers i habilitats.
Medi ambient.
Projectes orientats a la cura, conservació i educació mediambiental. Reciclatge de materials, auditories ambientals, neteja i conservació del patrimoni natural i urbà, estalvi energètic, cura de la fauna del territori...
Participació ciutadana.
Projectes per estimular la participació en el barri o l'entorn immediat amb l'objectiu d'afavorir el compromís cívic i la millora de la qualitat de vida dels seus habitants, a través dels mitjans de comunicació, activitats culturals, processos participatius...
Patrimoni cultural.
Projectes de conservació i restauració del patrimoni cultural i per la recuperació i difusió de la tradicions culturals.
Projectes de solidaritat i cooperació.
Projectes per a la sensibilització i defensa dels Drets Humans, causes solidàries i humanitàries d'abast ampli i a nivell internacional.
Promoció de la salut.
Projectes de prevenció en l'àmbit de la salut, promoció d'estils de vida saludables i acompanyament de persones que pateixen malalties.